060922 – blauw land

Polder VIII

Ooit kende ons dorp een tijd waarbij je, het Zuideind volgend, op de dijk kwam en daar walvissen kon bewonderen, die door Oostzaanse vissers waren gevangen in de noordelijke wateren. Bezuiden die dijk was water, veel water, zout water. Inpoldering maakte daar een eind aan en allengs werd blauw, grauw en vervolgens groen.
Polder VIII is daar een voorbeeld van en het nieuwe grondgebied wordt in 1877 van Oostzaan, om vervolgens in 1921 in de “zakken” van Amsterdam te verdwijnen. Het gebied is dan reeds lang bewoond en uit overlevering kennen we inmiddels de straatnaam Melkweggetje, wellicht nooit officieel maar wel in de volksmond.
Op deze oude kaart zien we Middenweg als naam, gelegen recht tegenover de Superphosphaatfabriek.

Langs deze weg stonden boerderijen, in 1879 waren daar 5 bewoonde huizen met 6 gezinnen, dat liep op tot een maximum van 25 bewoonde huizen in 1909 en loopt dan weer drastisch terug tot 3 in 1920, toendertijd bekend onder A134 t/m A136. Een van deze huizen werd bewoond door Charles Louis de Kock en zijn echtgenote Trijntje Bleeker. De vraag, waar we een antwoord op zoeken voor één van onze lezers is het exacte nummer van hun boerderij.

5 antwoorden op “060922 – blauw land”

  1. In het artikel worden mijn overgrootouders genoemd en natuurlijk ben ik erg benieuwd of ooit bekend is geworden welk huisnummer hun boerderij had.

    met vriendelijke groet,

  2. Misschien kan ik verder helpen. Mijn overgrootvader en later mijn opa hadden waren daar bouwboer. Mijn opa ( Hubertus de Kock) was verhuisd van deze boerderij naar de kadoelenweg in landsmeer. Volgens mij heb ik nog foto’s van mijn overgrootvader en opa bij de boerderij.

  3. De door u verstrekte gegevens/aanvullingen/correcties/suggesties/opmerkingen zijn verwerkt en in het databestand opgenomen
    Uw foto’s (scans, liefst in TIF) van de boerderij met bewoners nemen we graag op in onze collectie
    U kunt ze met ons delen via genealogie@oudheidkameroostzaan.nl

    Met hartelijke dank
    Joop Giesendanner
    Stichting Oudheidkamer Oostzaan, afd genealogie/FB

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.