061209 – “klein nieuws”

HerinneRing 06701

Zonder nou meteen een definitie te willen geven, zou je kunnen zeggen: datgene dat de mensen bezighoudt in hun eigen omgeving. Dat kan dus zijn je dorp, je wijk, je straat of persoonlijker je familie, je gezin, jezelf. Dat is daarom van groot belang, het betreft immers direct jouw belevingswereld.
Een juffrouw op de lagere school, dat was vroeger de plek waar je als 6-jarige begon met rekenen, lezen en schrijven, pakte het al modern aan en begon de dag met een kringgesprek. Op het journaal en in de krant was een enorme ramp elders in de wereld aan ons voorbijgetrokken en zij vond dat de kinderen daarover op verantwoorde wijze geïnformeerd moesten worden, zorgvuldig en op hun eigen niveau. Het lukte en na een klein kwartiertje was de volledige ramp de revue gepasseerd, had bijna iedereen z’n zegje gedaan, slechts een klein meisje met prachtige lange wimpers zat nog met haar vingertje omhoog, ook zij had nog iets te melden. Toen de juf haar de beurt gaf, sprak zij de historisch woorden:
“Juf, ik heb nieuwe schoenen”.
We kunnen er rustig van op aan dat zij daar het hele kwartier op heeft zitten te broeden en dat die ramp haar een worst was. De rechten van een kind.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.