Kroniek van Waterland

imageHet Waterlands Archief gaat in 2013 iedere dag een gebeurtenis uit het verleden van Waterland in herinnering brengen in een kort krantenstukje in Dagblad Waterland. Dit als vervolg op de dit jaar in de krant dagelijks verschijnende Beemster kroniek. Het gaat om een (dagelijks) kort stukje van ca 50 woorden. Dan kan het gaan om een schaatswedstrijd, de watersnood van 1916, een optreden van een muziekgroep, een veroordeling wegens overspel of andere scheve schaats, koninklijk bezoek, de benoeming van een schoolmeester, de tewaterlating van een schip, de oprichting van een bedrijf of een voetbalwedstrijd…., het komt allemaal in de krant!

Aan het eind van het jaar hebben we dan een heel kalenderjaar vol met historische data. Maar nogal wat gebeurtenissen blijken op de zelfde dag te zijn gevallen, terwijl in de krant slechts ruimte is voor één item per dag. Het is echter onze bedoeling om later een complete kroniek te publiceren (met dus ook meerdere items op één dag als die hebben plaats gevonden). Als het kan in boekvorm of anders in ieder geval op Internet.

Uiteraard is het mogelijk dat een aantal belangrijke historische gebeurtenissen aan onze aandacht ontsnapt. Het kan ook om minder belangrijke, maar voor een bepaalde plaats toch heel kenmerkende gebeurtenissen gaan. Daarom richten we ons bij deze tot alle Waterlandse historische verenigingen en museale instellingen met het verzoek of jullie ons kunnen wijzen op een aantal data die absoluut in deze toekomstige Kroniek van Waterland thuis horen. Ik noem maar wat voorbeelden: de laatste dinsdagse veemarkt in Purmerend in 2001. Of de datum van de eerste Pieperrace. Of de eerste keer dat The Cats bovenaan in de hitparade stonden. Of de geboortedag van een bekende Waterlander, of de oprichtingsdag van een bepaald bedrijf of instelling. Of nog iets heel anders.

Als jullie ons hierbij kunnen helpen, graag. Reacties kunnen worden gezonden naar: Info@waterlandsarchief.nl o.v.v. Waterlandse Kroniek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.