NEDERLANDSE GENEALOGISCHE VERENIGING

AFDELING ZAANSTREEK – WATERLAND

Woensdag 10 februari 2010.

Lezing door dhr. Gerard Beerman over weeskamers.

Geachte heer, mevrouw,

In tegenstelling tot de aankondiging die u in het Mededelingenblad heeft kunnen lezen wordt de lezing door de heer Klaas Bant over Westfriese Families op 10 februari 2001 uitgesteld. Te zijner tijd wordt u over deze lezing en de nieuwe datum geïnformeerd.

In plaats daarvan is de heer Gerard Beerman uitgenodigd om op deze avond een lezing te houden over wat zijn onderzoek in de weeskamerarchieven zoal heeft opgeleverd. Een boeiende bron met onverwachte vondsten.

"Door onderzoek naar een oud familieverhaal over een erfenis kwam ik op het spoor van een minder bekend aspect van de weeskamers: het beheer van familiefondsen. Toen de weeskamers in de 19e eeuw werden geliquideerd, moesten de gerechtigden op nog aanwezige vermogens opgespoord worden en moesten deze familiefondsen een andere juridische status krijgen. Deze gerechtigden of nabestaanden waren vaak moeilijk of niet te vinden. Dat bracht weer allerlei erfenisjagers in actie, want je weet maar nooit of je er in slaagt langs deze weg een erfenis in de wacht te slepen". Aldus Gerard Beerman.

De bijeenkomst vindt plaats in de zaal achter de Evangelisch Lutherse Maartenkerk aan de Vinkenstraat 36 te Zaandam, aanvang 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.30 open. Tijdens de pauze kunt u o.a. het nieuwe bibliotheekprogramma zien en is er, zoals gebruikelijk, een selectie van de bibliotheek aanwezig met diverse genealogische naslagwerken die leden kunnen lenen.

U bent van harte welkom,

Het afdelingsbestuur.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.