Oudheidkamer Oostzaan verleent medewerking aan school-tentoonstelling in Krommenie

3 April 2012 | Author: Siem Meijn

Enige tijd geleden werden ik gebeld door de Erik van der Putten van de RK Basisschool De Hoeksteen uit Krommenie. Hij had contact gehad met Patricia Bogaard van de Cultuurcompagnie Noord-Holland in verband met het 100-jarig jubileum van de school.

Hij vertelde me dat de school zocht naar spullen uit de begintijd van de school. De Cultuurcompagnie Noord-Holland had Van der Putten mijn nummer gegeven. Deze organisatie heeft zelf geen spullen uit die tijd. Maar Patricia Bogaard wist dat de Oudheidkamer Oostzaan het nodige had. De Oudheidkamer is betrokken bij een serie projecten die door de provincie zijn gestart. De Cultuurcompagnie Noord-Holland is daar ook bij betrokken. Ik verteld Van der Putten dat wij inderdaad veel spullen hebben dankzij de Oostzaners die ons dat allemaal hebben geschonken. Of de school wat spulletjes mocht lenen om een expositie in te richten. Voor de Oudheidkamer Oostzaan was dat geen probleem. We maakten een afspraak zodat hij eens kon komen kijken.

Ik belde de depothouders IJsbrand en Niessie, zodat ze er bij waren als Erik van der Putten langs kwam. Op de Oudheidkamer keken Van der Putten en een collega hun ogen uit. Eigenlijk kwam hij voor maar een paar spulletjes, maar hij ging met een bus vol weg. Hij wist bijna niet wat hij mee moest nemen. Hij nam zelfs een schooljuffrouw mee uit die tijd (Nee… niet juffrouw Schuitenmaker). De dames van de textiel groep hadden de pop mooi aangekleed. Zo staat er nu in dat klaslokaal een ‘echte’ juffrouw voor de klas, met een kindje in de schoolbank.

Vandaag ben ik even naar de Hoeksteen geweest om te kijken hoe het is geworden en ik heb een paar foto’s gemaakt. Ik kan u zeggen dat het als vrijwilliger van de oudheidkamer me wel wat doet als ik daar ‘onze’ spullen zie staan. Geweldig toch dat we deze mensen hebben kunnen helpen in Krommenie. Waar de Oudheidkamer niet goed voor is.

Moederdagbraderie

De Oudheidkamer staat ook op de Moederdagbraderie met een tent en daar kan u dit tafereel ook aanschouwen. En wil u met de juf op de foto geen probleem, of nog even in het schoolbankje zitten, natuurlijk ook geen probleem. Maar heren… het inktpotje is er even niet, om te voorkomen dat u daar in gaat blazen. Verder wil ik ook Patricia Bogaard bedanken, dat zei de De Hoeksteen naar de Oudheidkamer heb verwezen. Zo is onze Oudheidkamer stilletjes aan steeds bekender geworden in de hele regio, vanzelfsprekend dankzij onze vrijwilligers. Als die er niet waren geweest was het Oostzaanse cultuurhistorisch erfgoed waarschijnlijk niet zo goed bewaard gebleven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.