Presentatie van Vervlogen Tijden – het nieuwe boek in Historische reeks van de Oudheidkamer Oostzaan

Komende donateursavond van Oudheidkamer Oostzaan…

Presentatie van Vervlogen Tijden – het nieuwe boek in Historische reeks van de Oudheidkamer Oostzaan.

Dinsdag 9 november a.s. houdt de Oostzaanse Oudheidkamer weer haar halfjaarlijkse donateursavond.
Dit keer in de Grote Kerk, gelegen aan de Kerkbuurt te Oostzaan
. Aanvang: 20.00 uur.
Donateurs van de Oudheidkamer hebben gratis toegang; voor niet-donateurs geldt een toegangsprijs van € 3,- p.p.
De zaal is open vanaf 19.30 uur. Toegang Grote Kerk is gelegen aan de zuidzijde (dus aan de kant van het kerkhof).

Deze donateursavond staat geheel in het teken van Vervlogen Tijden, het nieuwste boek in de reeks van Historische Uitgaven van de Oostzaanse Oudheidkamer. Vervlogen Tijden verhaalt over de ‘handel en wandel’ van de Oostzaanse eenden- en kippenhouders en geeft een indrukwekkend beeld van de Oostzaanse pluimveehouderij en pluimvee-industrie van vroeger en nu. Immers, de pluimveehouderij en –industrie heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de groei en bloei van Oostzaan.

… Eeuwenlang heeft men in Oostzaan op kleine schaal eenden en kippen gehouden. Maar aan het eind van de negentiende eeuw, als het slecht gaat in de landbouw en de binnenvisserij, schakelen vele ondernemers over op het bedrijfsmatig houden van eenden en kippen. De eieren worden geleverd aan de Zaanse beschuit- en koekfabrieken, maar worden ook via de groothandel verkocht naar het buitenland. Het kippenvlees en de eendenbouten vinden hun weg naar de consumenten in Amsterdam en tot ver  daarbuiten. Zo bloeit in korte tijd een levendige bedrijfstak op, met honderden eenden- en kippenhouders. Maar ook met allerlei afgeleide bedrijven: slachterijen, handelsbedrijven in eieren, veren en dons, poeliers en machinefabrieken voor de vele slachterijen. De watersnood van 1916, de Tweede Wereldoorlog en de uitbraak van vogelpest hebben in de afgelopen periode de bedrijfstak in Oostzaan bijna geheel weggevaagd. Maar toch werken nog vele honderden Oostzaners in de kippen en de eenden: bij Meyn, nummer één in de wereld van de kippenslachtmachines, of bij Ruig, met meer dan twintig vestigingen door het gehele land. Zo zijn de eenden en kippen in Oostzaan nog steeds een actueel onderwerp …

Het is dan ook hoog tijd om nu met foto’s en verhalen de geschiedenis van de Oostzaanse eenden- en kippenhouderij vast te leggen.

Zoals gebruikelijk, bestaat ook deze donateursavond uit twee gedeelten.

Vanaf 20.00 uur:

Introductie en presentatie van Vervlogen Tijden door Rob Veenman, één van de auteurs en redactieleden van dit nieuwe boek.

Vanaf 21.00 uur: Kiekjes kijken…

Piet Roels geeft op zijn bekende wijze een indrukwekkend overzicht van alle foto’s en anekdotes die NIET in het nieuwe boek gebruikt konden worden.

Uiteraard is er na afloop, onder het genot van een kopje koffie of een andere versnapering, weer tijd en gelegenheid om herinneringen op te halen en verhalen uit te wisselen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.