sponzendoosje?

Wie kan ons ten behoeve van een tentoonstelling (tijdelijk) helpen aan een sponzendoosje, zoals dat in vroeger tijden werd gebruikt op de lagere scholen?

We hebben even een voorbeeldje (in beeld) opgezocht, maar we zijn natuurlijk ook reuze blij met een “gewoon” exemplaar.

2 antwoorden op “sponzendoosje?”

  1. Opa vertelt… "Nu is het heel anders dan vroeger. Vroeger hadden wij geen pennen en schriften. Wij schreven toen met een griffel op een lei. Een lei was gemaakt van van een bepaald soort steen. Er zat een lijst omheen. De griffel was een soort krijtje. Ieder kind had een eigen lei, griffel en sponzendoos. In die doos zat een vochtig sponsje. Daarmee kon je fouten wegvegen of je lei schoon vegen als hij vol was. Later kwamen er ook wel schriften en kroontjespennen. In elke schoolbank zat een potje met inkt. Over het potje zat een schuifje. Als je niet aan het schrijven was moest dat dicht. Iedereen had ook een inktlap. Daaraan veegde je de kroontjespen af als je klaar was." Helaas ben ik mijn doosje kwijt. Maar wel leuk dat jullie aan dit onderwerp aandacht gaan besteden.

  2. Het sponzendoosje werd niet alleen gebruikt om je leitje schoon te vegen, maar ook om er een bruine boon in te stoppen. Dagelijks ging je dan kijken of het boontje ging uitspruiten. Ik heb nog een doosje van 5 mei 1945 met de tekst Nederland vrij en een afbeelding van Trix, Irene en Margriet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.