Vitrine De Lishof in teken ‘FEEST’

Werkgroep Textiel richt vitrine De Lishof in

De Oudheidkamer Oostzaan heeft al jaren vitrines op diverse plaatsen in het dorp staan waarin de cultuurhistorie in brede zin des woords wordt uitgebeeld. Zo staat er een vitrine in De Kolk en ook al heel lang een vitrine in De Lishof. Om de zoveel weken komt de Werkgroep Textiel van de Oudheidkamer de inhoud van de vitrine verversen. Dat is niet zo maar een klusje. Daar wordt serieus werk van gemaakt. Zo wordt door de ‘Dames van de Textiel’ in het kantoor van de Oudheidkamer altijd eerst bepaald wat het thema moet worden in de verschillende vitrines. Met van alles wordt dan rekening gehouden. Bijvoorbeeld het jaargetijde. Is het zomer, dan krijgt de vitrine een zomerse inrichting. Wat voor kleding droegen dorpelingen 100 jaar geleden in de zomer. De keuze voor een thema wordt ook bepaald door wat de Oudheidkamer Oostzaan in haar depot heeft. Soms ontbreekt geschikt materiaal en dan moet helaas het thema aangepast worden.

Van alle kanten bekeken
Eind november werd de Lishof-vitrine ingericht naar het thema ‘Feestelijkheden van alle kanten bekeken’. De vitrine werd ingericht met materiaal uit de periode 1900 – 1930. Er is speciaal aandacht voor ‘kant’. Er is heel veel kant te zien in de vitrine. Vooral visiteschortjes, een kanten blouse, handschoenen, kraagjes, een fraaie sjaal en nog veel meer.

Daarnaast is er aandacht voor de feestelijke kleding die gedragen werd met kerstmis, verjaardagen, sinterklaas. Maar ook kleding die men droeg bij een bezoek. Daarbij horen ook een aantal fraaie sieraden uit deze tijd.

En natuurlijk is met de inrichting ook duidelijk geprobeerd de sfeer van de feesten weer te geven. Zo ziet u een kaarsenkandelaar, de kerstman, de kan met glaasjes en kralentasjes. Een blik der herkenning, want een van de bewoonsters kwam meteen naar de ‘Dames van de Textiel’ om te vertellen dat zij ook ooit zo’n kralentasje had.

Met dank aan tal van dorpelingen is de Oudheidkamer Oostzaan in staat om zaken uit het verleden aan u in vitrines te tonen. Toch nog maar eens een oproep, mocht u nog iets hebben liggen dat eigenlijk niet mag ontbreken in de vitrines van de Oudheidkamer. Neem dan even contact op met onze Werkgroep Textiel (075 -6 14 15 32).

Foto’s
Hieronder een link naar een paar door D. Prijs gemaakte foto’s
Klik hier voor de foto’s.

2 antwoorden op “Vitrine De Lishof in teken ‘FEEST’”

  1. In de kompas staat een artikel over Margo Streim. Op dit adres,( nu nr: 31) ben ik woonachtig, en kan mij het verhaal heel goed herinneren. Maar mijn zuster, mevr. Bakker-van Noord, de echtgenote van de zoon, Jan Bakker uit het artikel, weet er misschien meer van te vertellen. Zij is woonachtig Brasem 1 Oostzaan.
    Met vriendelijke groet.
    J van der Veer-van Noord.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.