Juweeltjes – 6/10/2005

“Levende” geschiedenis?

De Oudheidkamer Oostzaan heeft zich ten doel gesteld om de historie van ons dorp zo veel mogelijk vast te leggen, te bewaren en door te geven aan de nieuwe generaties.
Zuks lukt natuurlijk alleen met de medewerking van vele dorpsgenoten die ons inzage geven in de fotoboeken die men in familiebezit heeft.
Soms worden de foto’s geschonken, maar ook met “alleen” een scan zijn wij al meer dan tevreden, het origineel blijft dan gewoon waar het thuishoort. Verbazingwekkend blijft elke keer weer het ijzeren geheugen dat veel oudere bewoners, 70-, 80- soms 90-jarigen ten toon spreiden. Feilloos benoemen ze gebouwen, locaties, gebeurtenissen en personen die op de foto’s voorkomen.

Uitermate belangrijk, want anders zou die informatie verloren gaan. Het is een pleidooi om het NU te doen. Elke dag later kan een dag te laat zijn. Soms is het al te laat en moeten we ons verlaten op wat bij of achterop de foto is geschreven.
foto M v Wageningen – Proper collectie © SOO
ALS er iets is bij geschreven, want dat is lang niet altijd het geval.
Bij bovenstaande foto hadden we het geluk dat de informatie nog aan ons kon worden doorgegeven.
Links op deze plaat uit de dertiger jaren zien we het eerste winkeltje van Albert Heijn (juist die), hij zelf had het al hogerop gezocht, maar zijn winkeltje was er nog en is nog jaren een Albert Heijn gebleven.
Inmiddels bevindt zich in dit pand een Italiaans restaurant annex ijssalon, maar dat gaat niet lang meer duren. Anno 2005 is dit pandje gedoemd te verdwijnen voor de totale renovatie van het centrum van Oostzaan. Rest ons nog slechts een replica op de Zaanse Schans, waar zijn winkeltje is nagebouwd. Gelukkig hebben we de foto’s nog.
Ook van de kinderen, die zo lijken te zijn weggelopen uit “Ons eerste leesboekje”, weten we de namen: Jaap Hulst, Corrie Vet en Klaas van Wageningen.

Deze leesboekjes van Hoogeveen, Ligthart en Scheepstra bevatten illustraties van Jetses en zijn nog immer populair, want hele generaties zijn daar nog vertrouwd mee.

Op bovenstaande foto onderscheiden we tevens de weg naar Zaandam, toen nog Weerpad genaamd, inmiddels omgedoopt in Kerkstraat. Geheel rechts is het water, blijkbaar onlangs, verdwenen, het wegdek lijkt nog niet te zijn aangepast. In de verte zien we een ophaalbrug, die toendertijd in gebruik was voor doorvaart naar het noordelijk deel van het dorp.

Zou het niet eeuwig zonde zijn als deze foto en informatie voor Oostzaan verloren was gegaan?
En geloof me, zulke foto’s worden soms gewoon weggegooid omdat niemand er belang bij lijkt te hebben. Wij geven ze echter graag een plek en hopen dan maar dat u aan ons denkt als u een dergelijke foto onder ogen krijgt. Mocht u hem willen weggeven, dan zullen we er goed voor zorgen, maar ook een kopie is zeer welkom, als de plaat en informatie maar bewaard blijft.

Eén antwoord op “Juweeltjes – 6/10/2005”

  1. Die brug was niet ter hoogte van de molen van Kater, maar thv de Burg Swartstraat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.