Eindelijk is het zover, ons foto-archief gaat naar een veiliger plek

We hebben er uiteindelijk jaren over gedaan, maar komende maandag beginnen we met het overdragen van onze foto-collectie aan het Zaans Archief, die wens was er allang, maar de voorbereidingen hebben veel meer tijd gekost dan verwacht. Enerzijds moesten we wachten op de verhuizing van het archief van Koog aan de Zaan naar het spiksplinternieuwe archief in Zaandam, anderzijds hadden we zelf ook nog wel het een en ander te scannen en te beschrijven.

Denk nou niet dat we het hebben weggegeven, want de afspraken zijn zonneklaar, het is ONS archief en dat blijft het ook, maar de originele foto’s, soms veel meer dan honderd jaar oud, gaan we bewaren in de archiefruimten van Zaandam, veilig achter heel dikke deuren, klimatologisch verantwoord, beschermd tegen elke mogelijke vorm van rampspoed en dat geeft een heel goed gevoel, want het is ons gezamenlijk erfgoed en dat moet vooral zo blijven.

2001OverdrachtDocsOznDe samenwerking is niet nieuw want al in 2001 heeft de gemeente Oostzaan haar documenten ondergebracht in datzelfde Zaans Archief en waarschijnlijk om dezelfde redenen. Je zou dus ook kunnen zeggen dat de Oudheidkamer Oostzaan een gelijke route heeft gevolgd die al eerder door onze gemeentebestuurders was bewandeld.

2001 Presentatie archief Oostzaan met rondleiding door Helen de Rop in het depot.

Netjes opgeborgen in de krochten van het archief blijven de originelen dus van ons, maar zullen ze daar nog slechts bij hoge uitzondering tevoorschijn worden gehaald en dat is de beste manier om ze te beschermen. Ondertussen hebben we van alle originelen super goede scans en reproducties, dus we kunnen er, in samenwerking met onze dorpsgenoten, nog jarenlang aan werken en nog beter: van genieten.

Bijna dagelijks delen we wel een portretje, klassenfoto, huisje, boompje, beestje met onze Vriendjes van de Oudheidkamer Oostzaan op Faceboek en dat geeft altijd weer extra informatie en achtergrond verhalen. Tien tot soms wel meer dan honderd reacties, we kijken er niet meer van op, maar maken er dankbaar gebruik van. Verder vullen we er vitrines mee, zowel in Oostzaan als in Zaandam, dat aantal loopt op, inmiddels hebben we er acht uitstaan. En dan natuurlijk ook in onze Jol en ook in de boekjes die we met enige regelmaat uitgeven.

Maandag zet onze voorzitter Paul Möhlmann, namens ons en jullie zijn handtekening onder het contract met het Zaans Archief, waardoor we voor decennia verzekerd zijn van optimale omstandigheden voor ons originele beeldmateriaal. Ondertussen zullen we onze samenwerking met het Zaans Archief intensiveren want het delen van onze kennis zal het fotobezit van het Zaans Archief, voor zover het Oostzaan betreft, ongetwijfeld naar een veel hoger niveau tillen en dat, dat is waar het om te doen is: samen sterker, samen beter.

Joop Giesendanner, Stichting Oudheidkamer Oostzaan, afd genealogie/FB
www.facebook.com/oudheidkamer.oostzaan