061130 – Historisch Bekeken (55-2)

Gastarbeider in eigen land (vervolg)

Herstellen

Bij de gebreide kledingstukken ging het nog gemakkelijker. Als een trui of vest te klein was geworden, dan werd het breiwerk weer uitgehaald en kon er een nieuwe trui gebreid worden. Weggooien was tenslotte zonde. Zelfs aan het einde van het bestaan leverde textiel nog wat op. De voddenboer die met enige regelmaat met zijn bakfiets door de straat reed, betaalde dan nog een gering bedrag voor bruikbare kleding. ‘Vodden, vodden, wie heeft er nog vodden’ riep de brave man constant tijdens zijn ritten, tot groot genoegen van de kinderen die op straat speelden. ‘Wat heb je aan je lijf’ riepen we dan en de voddenboer antwoordde onverstoord met zijn standaard tekst: ‘vodden, vodden, wie heeft er nog vodden’.

Veerunster
Toch heeft de voddenboer niet alleen met zijn geroep indruk op mij gemaakt. Ook zie ik zijn mooie koperen veerunster nog zo voor mij. De vodden die hij kocht, werden in een juten zak gedaan en daarna met de koperen unster gewogen. Zo kon hij per ons zijn koopwaren aanschaffen. Een deel van de kleding zal ongetwijfeld opgelapt zijn zodat het opnieuw gedragen kon worden. Een ander deel van de vodden verdween echter in de industrie om als grondstof voor papier en andere materialen dienst te doen. De voddenboer is tegenwoordig uit het straatbeeld verdwenen. Wel floreren de winkels in tweedehands goederen in deze tijd van regressie. Mijn sokken belanden nu in de vuilnisbak als de eerste knollen ontstaan, want de stopnaalden en het stopwol zijn beland in het museum. En er is niemand meer die zo goed kan stoppen als mijn oma.

Deze tweewekelijkse rubriek is eerder verschenen in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad en wordt verzorgd door Rob Veenman van de Oudheidkamer Oostzaan, bereikbaar via r.veenman@vpcconsult.nl en via postbus 558, 1440 AN Purmerend. Tips, verhalen, meldingen over historische activiteiten en dergelijke zijn van harte welkom.

061129 – Historisch Bekeken (55-1)

Gastarbeider in eigen land

Mijn oma kwam in het begin van de twintigste eeuw als gastarbeidster vanuit Friesland naar het westen. Als dochter van een keuterboertje was er weinig toekomst in Zuidoost-Friesland, het armere deel van die provincie. Als jong meisje kon zij terecht bij welgestelde Hollanders, eerst in Gouda en later in de Zaanstreek. Maar het huwelijk met mijn opa noodzaakte haar de werkzaamheden als dienstbode te staken. Trouwen betekende in die tijd bijna automatisch het ontslag voor een vrouw. Om toch voor extra inkomsten te zorgen, werd oma dan ook wasvrouw. Nadat de was bij de klanten was opgehaald, werd deze geboend op het wasbord en gekookt in een ketel op het fornuis. Met de Singer naaimachine konden daarna de eventuele beschadigingen gerepareerd worden. Maar, in mijn beleving, was mijn oma vooral een kunstenaar in sokken stoppen en breien. Tot op hoge leeftijd zat zij in haar hoge boerenknopjesstoel terwijl de breipennen lustig tikten, haar grijze haar in een knotje op haar achterhoofd en een ziekenfondsbrilletje op haar neus.

Herstellen
Tegenwoordig maken we ons druk over de import van kleding vanuit China, maar vroeger maakten vele mensen hun kleding zelf. En als er toch kledingstukken aangekocht werden, dan werden deze soms generaties lang gedragen. Een slijtplek op de knieën of op de ellebogen kon gemakkelijk met een lapje afgedekt worden. Werd een broek of rok te kort, dan werd er gewoon aan de onderzijde een stuk aangezet. (wordt vervolgd)

Deze tweewekelijkse rubriek is eerder verschenen in het Noord-Amsterdams Nieuwsblad en wordt verzorgd door Rob Veenman van de Oudheidkamer Oostzaan, bereikbaar via r.veenman@vpcconsult.nl en via postbus 558, 1440 AN Purmerend. Tips, verhalen, meldingen over historische activiteiten en dergelijke zijn van harte welkom.

061128 – onder hoogspanning

HerinneRing 07855

Sinds de voltage van de hoogspanningskabels meer dan verdubbeld zijn, regelt het klachten bij de gemeente en heeft er inmiddels ook onderzoek plaats gevonden door TenneT en de GGD. De antwoorden uit deze hoek waren echter zo onbevredigend dat de wethouder inmiddels een ultimatum heeft gesteld: “Hom of kuit per 27 november 2006”.
Enig historisch onderzoek had al licht kunnen laten schijnen, zelfs vóór de verhoging van de voltage was de slechte invloed al merkbaar. Toen was het de auto, nu ligt dat wel iets ernstiger n.l. de gezondheid van onze kinderen.

061127 – tussendoortje

HerinneRing 05767

Even een vraagje van uit het publiek:
Op de achtergevel van wat nog over is van de Kerkbuurtschool bevindt zich deze gevelsteen, voorstellende een kind met vlag.
Wie kan hierover meer uitleg geven? Wanneer? Waarom? Hoezo? enz, enz

061126 – melk inspireert

HerinneRing 07726

Blijkbaar inspireert ons laatste boekwerk over de Oostzaanse melk. Van alle kanten blijven foto’s, documenten en verhalen over melk ons toestromen. Wie had nu kunnen denken dat zelfs de voormalige directrice van de Lishof, Maria Heeren, het melken meester was. Ze had zelfs een heus diploma.

061125 – Sint

HerinneRing 07662

Zuiderschool in oorlogstijd
Nou komt de Sint meestal in donkere dagen, maar van deze foto uit 1940 verbaast het me dat ie niet helemaal zwart is.
Achter de baard zit niemand minder dan Jan de Boer, de gemeentesecretaris, hij bezoekt de kleuterklas van juffrouw Tine Oudewortel, van de kleuters zijn bekend: achter met strik Lenie Jansen, links voor Ivo D de Jong en Suze Hartwich.

Ook dook er nog een filmpje op uit 1992: de intocht op het kerkplein; u kunt het hier downloaden (1,8 Mb !!)

061124 – recensie (dl 02)

HerinneRing 061124

(vervolg van gisteren)

Amsterdamse Branie, Oostzaanse Melk

Het derde boek uit de reeks Historische Uitgaven Oostzaan

ISBN 90.808060.4.8€ 14,95 (in Nederland incl verzendkosten) te bestellen bij bestellingen@vpcconsult.nl

Donateurs die hun boek komen afhalen aan de Leliestraat betalen € 9,95

061123 – recensie (dl 01)

HerinneRing 061123

In de pers is ruimschoots aandacht besteed aan onze jongste uitgave. Zowel op de radio, tv als in de (regionale) drukpers.

Voor een groter (leesbaar) formaat, klik op het artikel

061122 – stem advies

HerinneRing 06105

Nee, natuurlijk niet een advies voor een partij, dat kunt zelf het beste doen.
Wel wil ik u oproepen om te gaan stemmen. Dat recht hebben we verworven en niet altijd zonder slag of stoot. Onze geschiedenis leert dat we eerst helemaal niets te zeggen hadden, niemand niet. De monarch, despoot, dictator deed wat ie wilde: “De staat, dat ben ik”.
Voorzichtig gaat de adel zich ermee bemoeien, vervolgens de mannen en uiteindelijk ook de vrouwen, kortom het volk. Dat zijn wij dus en dat is een groot goed.

Uitslag Tweede Kamer-verkiezingen in De Greep
Woensdag 22 november staat in het teken van de Tweede Kamer-verkiezingen.
Als u benieuwd bent naar de uitslag kunt u ’s avonds vanaf 20.45 uur terecht in De Greep.
Daar presenteert burgemeester Möhlmann de verkiezingsuitslag voor Oostzaan.
Daarnaast kunt u de landelijke ontwikkelingen op groot scherm volgen.