Oudheidkamer Oostzaan pakt groot uit tijdens komende Moederdagbraderie

Tijdens de komende Moederdagbraderie in Oostzaan, zondag 13 mei a.s., is de Oostzaanse Oudheidkamer van plan om groot uit te pakken. En dan met niet met zo maar een kraam, maar met een heuse tent van 3 bij 6 meter – e.e.a. dankzij de welwillende medewerking van Organisatiebureau Mikki.

In deze tent van de Oudheidkamer onder meer een schoolklas anno 1900, compleet met juf (uiteraard mag men met deze juf op de foto) en verzorgt de Textielgroep een display met kleding uit “de goede oude tijd”. Verder toont men de tot voor kort in het gemeentehuis van Oostzaan in gebruik zijnde zgn. trouwset, is er een doorlopende voorstelling van foto’s en films over (oud-) Oostzaan en wordt er een speciale Oudheidkamerverloting gehouden, waarbij een aantal mooie prijzen te winnen zijn.

Kortom, voor iedereen reden genoeg om tijdens deze Moederdagbraderie eens een bezoekje te brengen aan de tent van de Oudheidkamer, welke zal zijn te vinden aan de Grashof.

Jol 2801 – april 2012

Ook onze digitale donateurs kunnen weer volop genieten van de meest recente uitgave van ons magazine De Jol.

image

Uw Jollen kunt u altijd terugvinden bij
(Levens)Verhalen
op onze genea site

http://www.oudheidkamer.info/genealogie

zoek met het woord Jol en u vindt alle Jollen tot en met de laatste.

Met vriendelijke groeten
Joop Giesendanner
Stichting Oudheidkamer Oostzaan, afd genealogie

Onderzoek fotoarchief in een nieuwe fase

Al sinds het jaar 2000 is de oudheidkamer bezig om alle beschikbare foto’s van (oud) Oostzaan te digitaliseren ( op de computer te zetten).
Met een stapel van bijna 13000 stuks leek dat een onbegonnen klus, maar we zijn gewoon toch begonnen en voorwaar: Ze zitten erin!

Recentelijk hebben we contact gekregen met de Universiteit van Leiden waar ook al heel lang onderzoek wordt gedaan naar zogenaamde Cartes de Visite, een zeer herkenbare soort portretjes die we in menig Oostzaans album of schoenendoos zijn tegengekomen.

image

Aan de keerzijde staat dan natuurlijk het portretje van iemand die, als we geluk hebben, bekend is of anders van een onbekende maar vaak wel oud-dorpsgenoot. Het blijkt echter ook op basis van deze achterkanten doenlijk te zijn deze Cartes de Visite goed te dateren en soms ook dubbelen te ontdekken.

Kortom: kijkt U voor ons nog eens in uw albums en/of oude schoenendoos en gun de oudheidkamer de mogelijkheid om de portretjes en achterkanten te scannen. Als u ze wil afstaan: prima, maar alleen scannen en dan gewoon weer terug is voor ons reeds ruim voldoende, bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groeten
Stichting Oudheidkamer Oostzaan, afd genealogie

Vraagje over wielrennen 1985

Ons bereikte de volgende vraag:

Dit jaar organiseren wij de 40ste Ronde van Oostzaan. Ter gelegenheid daarvan maakt Gerrie Hulsing een boek.
De concepten zijn gereed en 85% is druk klaar.
Er zijn door Jan Vonk, Toon Brugman en wielervereniging DTS vele plakboeken en archieven bijgehouden. Maar in al die archieven ontbreekt de uitslag van “de Ronde” van 1985. We weten alleen de winnaar, Rik Moorman.

De vraag is of die uitslag bekend is bij de oudheidskamer Oostzaan?

Niet direct maar wellicht dat één van onze lezers het wel weet en ons een mailtje stuurt of even opbelt
Als suggestie geven we mee om het Noord-Hollands dagblad te benaderen om hun historisch archief te raadplegen

Hopelijk is die bekend bij jullie of weten jullie een aanknooppunt waar de uitslag te vinden is.

Oudheidkamer april Jol 2012

In deze aflevering van de Jol (het halfjaarlijkse magazine van de Oudheidkamer Oostzaan) in een aantal verhelderende artikelen veel aandacht voor het voormalige zuidelijke gedeelte van Oostzaan, zoals dat nu tot Amsterdam-Noord behoort. In de reeks ‘Strenge winters van toen’ gaat Ger Muijs in op de winter van 1978/1979. Jan de Haas vertelt van een ‘dagje uit’ van de Oostzaanse melkslijters en Guurt Vleeshakker verhaalt, in het Oostzaans, over de veedrijvers en bullopers van vroeger. Dirk van der Lugt haalt jeugdherinneringen op, met daarin alles over ‘koosjer pluimveeslachten in de Kerkbuurt’, terwijl Goos Vonk dit keer vertelt over de Oostzaanse petroleumventers van weleer.

De donateurs van de Oudheidkamer krijgen deze Jol omstreeks 10 april a.s. in de bus. Uiteraard is ook deze speciale Jol weer, hoewel in beperkte oplage, vanaf vrijdag 13 april a.s. via de vrije verkoop verkrijgbaar via de firma Top-1-Toys, Zuideinde 77 in Oostzaan.

De kosten bedragen € 3,95 per stuk

enig idee?

image[1]

goed leesbaar, daar niet van, maar wat betekent:

Weerpad wijk B numero een d.b.

Ik ken die afkorting niet maar het lijkt me niet het reguliere adres van zijn ouders, wellicht was hij snel naar de dokter of de vroedvrouw gebracht? (speculaties)
Vier jaar eerder in 1909 woonde hier Gerritje van Berge Pdr, maar die was veehoudster
Was er ondertussen omgenummerd? Had zij vroedvrouw als bijbaan?