HerinneRing 061104
Amsterdamse branie, Oostzaanse melk
Hoe een klein dorp een bijzondere rol speelde bij
de melkvoorziening van een grote stad
Eeuwenlang is melk hét voedingsmiddel geweest voor zuigelingen, zieken en zwakken. Veel jongens en meisjes in de hoofdstad zijn zo met melk en pap groot gegroeid tot echte Amsterdammers, vol branie en bravoure. En veel van die melk werd geleverd door de melkveehouders en melkboeren uit Oostzaan.
In Amsterdamse branie, Oostzaanse melk vertellen we het verhaal over de melkvoorziening van Amsterdam en over de unieke rol daarbij van de Oostzaanse veehouders. De melk die zij ’s avonds en ’s ochtends molken, werd vaak lopend of met de hondenkar naar Amsterdam gebracht en daar uitgevent. De Oostzaners hadden een belangrijke specialiteit: ze waren wintermelkers, want dan kregen ze het meeste voor de melk. Het was allemaal mogelijk door de gunstige ligging ten opzichte van de Zaanstreek. De talrijke olie- en pelmolens en stijfselmakerijen aldaar leverden grote hoeveelheden afval dat als goedkoop veevoer gebruikt kon worden.
Met veel unieke foto’s, persoonlijke verhalen en talrijke illustraties is Amsterdamse branie, Oostzaanse melk een levendig document geworden over de geschiedenis van gewone mensen, over de Oostzaanse melkslijters en veehouders en over de Amsterdamse gebruikers van een bijzonder product: Melk.
ISBN 90.808060.4.8
€ 14,95 (in Nederland incl verzendkosten) te bestellen bij bestellingen@vpcconsult.nl
Donateurs die hun boek komen afhalen aan de Leliestraat betalen € 9,95