Bertie Kloots voorkwam opheffing Oudheidkamer

Bertie Kloots volop aan het werk in het Polderhuis
IN MEMORIAM
Afgelopen dagen stierf op 91-jarige leeftijd Bertie Kloots.

Bertie, afkomstig uit Leiden, werkte jarenlang als Bibliothecaresse bij de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw kwam Bertie aan de Rietschoot in Oostzaan wonen.

Toen vrij kort na haar komst naar Oostzaan de Stichting Oudheidkamer Oostzaan werd opgericht voelde zij zich meteen aangetrokken. En enkele jaren na de oprichting trad zij al als secretaris tot het bestuur toe. De Oudheidkamer had toen nog geen eigen onderkomen en langzamerhand veranderde het huis en garage van Bertie in een soort pakhuis van de Oudheidkamer. De spullen die de Oudheidkamer kreeg moesten toch ergens onderdak geboden worden. Bertie – die vanuit haar werk als bibliothecaresse als vanzelf voor de inschrijving, beschrijving en catalogisering van de gekregen voorwerpen zorg droeg – vond het niet vreemd dat haar onderkomen daarvoor werd benut.

Het niet hebben van een eigen gebouw met werk- en vergaderruimte en een depot was bijna fnuikend voor de Oudheidkamer. Na de euforie van de eerste jaren ontstond er een soort moedeloosheid en teruglopende belangstelling, hetgeen een bestuurscrisis tot gevolg had.

Dat ging zover dat er in het toenmalige bestuur serieus werd gesproken over het opheffen van de Stichting Oudheidkamer Oostzaan.

Bestuurslid zijn van welke organisatie ook is als alles voor de wind gaat niet moeilijk, maar als het zwaar wordt en bijna niemand het meer ziet zitten, dan zijn er maar weinig mensen die de rug rechten en zeggen: “Dat pik ik niet”. Bertie was gelukkig zo iemand. Zij ging in gesprek met wijlen Jan Bindt en wist hem te strikken voor het voorzitterschap.

Samen hebben zij de Oudheidkamer door die donkere jaren weten te leiden en te behouden. Wij – de bestuursleden van 2014 – profiteren van hun rechte rug en doorzettingsvermogen en zijn er trots op “het kindje” van Bertie in deze periode te mogen leiden.

Vanwege haar verdiensten voor de Oudheidkamer reikte Burgemeester Möhlman aan Bertie Kloots enkele jaren geleden de Gouden Greep uit. Een onderscheiding die zij ten volle verdiende.

Bertie is na een moeilijke laatste periode, waarin het steeds stiller om haar heen werd, in De Lishof overleden. Zij ruste in vrede.


De crematieplechtigheid is op dinsdag 6 mei 2014, vanaf 13.30 uur, bij het uitvaartcentrum in Zaandam. Geen bloemen, geen opbaring
De Oudheidkamer Oostzaan is in verband met crematie dinsdag 6 mei de hele dag gesloten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.