HerinneRing 060130 – 30 januari 2006

Zo komt Jan Splinter door de winter………….

Als vrijwilligersorganisatie moeten we het zien te doen met de inkomsten uit de donaties/giften en de subsidie van de gemeente Oostzaan. Niet altijd makkelijk, maar we redden het tot nog toe. Geld voor aankoop van echt leuke historische zaken uit de geschiedenis van Oostzaan is er dus niet echt. Maar soms zit het ons dan eens mee.
Van de week kregen we een telefoontje van de familie Seine – Busch uit Zaandam (om even snel thuis te komen de Buschen-kant is de familie Busch van de Houtwarenfabriek aan de Kerkstraat 220). Die familie heeft een steendruk van de Stijfselmakerij De Arend. Voorheen had er het nodige aan gemankeerd, maar door tijdig en vakkundig ingrijpen van dorpsgenoot Joop Peijnenburg (“vakmanschap is meesterschap”) was het weer in goede conditie gekomen.
Nu zij zelf wat ouder beginnen te worden en hun kinderen lieten merken weinig of geen gevoel met de steendruk te hebben waren zij via de gemeente bij de Oudheidkamer Oostzaan terecht gekomen. Dat wij er belangstelling voor hadden laat zich wel raden.

Afgesproken is dat “De Arend” voorshands rustig bij de familie blijft hangen. Zij zullen echter bij testament regelen dat na hun overlijden (en eerlijk, wij hopen dat dat echt nog heel veel jaren mag uitblijven) de steendruk eigendom wordt van de Oudheidkamer Oostzaan.
Dat wij de familie Seine – Busch dankbaar zijn staat buiten kijf.
Dan is er weer een stukje van de gemeenschap van toen bij de gemeenschap van dan gekomen. Misschien ook een overweging voor andere Oostzaanse families?
Niets wat ooit bestaan heeft, gaat ooit echt verloren……..en wij, als Oudheidkamer, dragen daar graag een steentje toe bij.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.