Komende donateursavond van Oudheidkamer Oostzaan…

Maandag 18 april a.s. houdt de Oostzaanse Oudheidkamer weer haar halfjaarlijkse donateursavond. Deze avond wordt gehouden in het gebouw van Fanfare en Tamboerkorps Excelsior, Twiskeweg 101A in Oostzaan. Aanvang: 20.00 uur. Donateurs van de Oudheidkamer hebben gratis toegang; voor niet-donateurs geldt een toegangsprijs van € 3,- p.p. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Zoals gebruikelijk, bestaat ook deze donateursavond uit twee gedeelten.

Vanaf 20.00 uur: De Waterlandse Melkschuit
Meer dan driehonderd jaar lang voeren er tussen Oostzaan, de Waterlandse dorpen en de stad Amsterdam dagelijks melkschuiten met verse consumptiemelk heen en weer. Het waren eenvoudige, maar doelmatige scheepjes die heel wat mans waren. Ze werden geroeid en gezeild en hadden soms een bemanning van meer dan zeven man. Ook vrouwen voeren met de schuiten en deden wat het werk betreft niet onder voor de mannen. Tot het begin van de twintigste eeuw voeren de melkschuiten tussen Ransdorp, Zunderdorp, Landsmeer, Watergang, Broek in Waterland en Oostzaan en de stad aan de overkant van het IJ.

Ton Wegman, auteur van onder meer het boek “De Waterlandse melkschuit” vertelt op zijn eigen vlotte wijze over dit fenomeen uit vroeger tijden en wat daar allemaal bij kwam kijken.

Vanaf 21.20 uur: Oostzaanse middelen van vervoer over het water…
Na de pauze presenteert Piet Roels een overzicht van de vele middelen van vervoer over het water die de Oostzaners door de eeuwen ter beschikking hadden – uiteraard geïllustreerd met voor zich sprekende foto’s.

  Na afloop is er, onder het genot van een kopje koffie of een andere versnapering, weer tijd en gelegenheid om herinneringen op te halen en verhalen uit te wisselen.

Voor diegenen die wat slecht ter been zijn of zelf ’s avonds liever niet “de polder in gaan”, verzorgt de Oostzaanse Belbus ook dit keer het vervoer. Diegenen die op deze avond van het vervoer met de Belbus gebruik willen maken, dienen daartoe zelf contact op te nemen met de Belbus (tel. 075 – 684 5660 op werkdagen tussen 09.00 uur en 12.00 uur). Wel graag even aangeven dat het gaat om de donateursavond van de Oudheidkamer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.