Vitrine-nieuws van de Oostzaanse Oudheidkamer…

De Textielgroep van de Oudheidkamer Oostzaan heeft de vitrine op de 1e verdieping in het Zaandamse Erasmushuis opnieuw ingericht. Deze vitrine, gelegen aan de linker zijde, bevat dit keer o.a. allerlei huishoudtextiel dat werd gebruikt in de periode van omstreeks 1900 tot 1930, waar mogelijk aangevuld met authentieke gebruiksvoorwerpen uit die tijd.

Deze vitrine is dit keer onderverdeeld in drie gedeelten/onderwerpen, namelijk:

· De woonkamer…
Foto 1_woonkamerBoven de schoorsteen hangt, tegen de muur, een zgn. worteldoek. Verder zijn er kantgekloste en gehaakte kleedjes, tafelkleden en een geborduurde theemuts te zien. Tevens herbergt deze ‘woonkamer’ wat van de bijbehorende accessoires/objecten uit dit specifieke tijdperk.

Foto 2_woonkamer detail

· De slaapkamer…
Foto 3_slaapkamerDe slaapkamer is o.a. voorzien van pyjama-zakken, handdoeken, lakens en slopen, merk lint en een prachtige authentieke zeepdoos.

· De keuken…
Evenals in de keukens ‘van-vóór-de-oorlog’, is ook in deze vitrine de keukenplank voorzien van een geborduurd valletje. Tevens toont dit gedeelte van de vitrine een schort, theedoeken en keukendoek. Ook de gehaakte pannenlappen ontbreken niet. Uiteraard hebben ook een aantal keukenspullen uit de vooroorlogse periode een prominente plaats in dit vitrinegedeelte gekregen.Foto 4_keukenspullen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.