Zomers nieuws van de Oostzaanse Oudheidkamer…

Een paar maal per jaar worden de vitrines die de Oostzaanse Oudheidkamer op een aantal plaatsen in het dorp en directe omgeving heeft staan, van ‘verse waar’ voorzien. Dat is afgelopen week weer gebeurd met de vitrines in De Kolk, De Lishof en het Atrium van de KunstGreep.

In De Kolk tonen we het Oostzaanse vervoermiddel bij uitstek, de jol. Verschillende soorten jollen, zoals de boerenjol, de jagersjol en de bunjol worden tentoongesteld. Evenals een echte Oostzaanse boerenplat. Henk Bierdrager is de maker hiervan en met zijn medewerking kan de Oudheidkamer dit fenomeen dan ook laten zien. Uiteraard zijn ook verschillende foto’s aanwezig en een uitgebreide toelichting van het vertoonde.

DSC_0016De vitrine in De Lishof laat een fraaie collectie zien van (oude) fototoestellen en een toverlantaarn. Van mevrouw Witbaard kregen we toestemming om haar oude projector met films in de vitrine op te nemen. Uiteraard zijn ook hier veel foto’s aanwezig en is het getoonde van een uitgebreide toelichting voorzien. Een bijzonder leuke bijkomstigheid is dat toen de bewoners van De Lishof de nieuw ingerichte vitrine bewonderden, enkelen van de bewoners daar zo enthousiast van werden dat zij oude fotocamera’s die nog in hun bezit waren gingen halen en bij de andere toestellen hebben gezet.

 

DSC_0019

De Textielgroep van de Oudheidkamer, tenslotte, heeft de vitrine in De KunstGreep opnieuw ingericht. Aan de hand van diverse foto’s van oud-Oostzaners en modeplaten uit de periode 1883-1930 geeft deze vitrine nu een beeld van de toen heersende mode.

Maar er is nog meer zomers nieuws van de Oostzaanse Oudheidkamer…

Want ook de Oudheidkamer gaat met haar tijd mee en zit sinds kort op Facebook!

Dit social medium blijkt namelijk bij uitstek geschikt voor ‘korte lijnen en snelle contacten’ met heel veel belangstellenden en zeker de wat jongere fans van de Oudheidkamer en de Oostzaanse geschiedenis en gebeurtenissen maken hier graag en enthousiast gebruik van. Ondertussen is er op de pagina van Oudheidkamer Oostzaan dan ook een soort van inter-Oostzaans babbeltje ontstaan tussen een groot aantal Oostzaners, oud-Oostzaners en belangstellenden ‘van buiten’, al dan niet voorzien van allerlei foto’s. Gestart op 6 juni 2013, konden we recent reeds ons 450ste ‘vriendje’ noteren en dit aantal groeit nog steeds. Kortom, een ‘gouden greep’.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.