Verblifa en Van Gelder films in Zaans Museum

Op 30 september, om 14.00 uur, worden in het Zaans Museum twee nieuwe documentaires van Monumenten Spreken vertoond. Het betreft de films over de staking bij Verblifa in Krommenie en de sabotageacties bij Van Gelder Papier in Wormer.
In april 1943 brak bij Verblifa in Krommenie een staking uit. Als represaille executeerden de Duitsers vier stakers terwijl er tien mannen werden weggevoerd. Van hen zijn er vier na de oorlog levend teruggekomen.
Als wraak voor het opblazen van een rijnaak die volgeladen lag met geroofde goederen uit de papierfabriek van Van Gelder in Wormer, werden vijf mannen gefusilleerd. De executie vond plaats op het terrein van zeepfabriek De Adelaar in Wormerveer, vlakbij de plek waar de rijnaak tot zinken was gebracht.
Screen_shot_2012-08-06_at_1_24_44_PM
Voor deze films zijn diverse getuigen geïnterviewd en zijn reconstructies van de oorlogsgebeurtenissen gefilmd op locatie in Krommenie (met een originele Opel Blitz), in Wormer en in de Kalverpolder.
Bezoekers van het museum kunnen de film zonder extra kosten bekijken. De toegang tot het Zaans Museum bedraagt €9 voor volwassenen en €7,50 voor houders van CJP of 65+ pas. Museumkaarthouders hebben gratis toegang.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.